Is sparen alleen nog geschikt voor vermogensgroei?

 

Vroeger spaarden we met z’n allen om ons vermogen te laten groeien, tegenwoordig zijn andere keuzes wellicht interessanter. Ik wil jullie graag uitleggen waarom beleggen interessant kan zijn als u meer dan uw ijzeren spaarreserve heeft staan op uw rekening.

We spaarden ooit voor vermogensgroei

Vroeger was het duidelijk waar sparen goed voor was. Je wilde je geld veilig wegzetten (en dat is nog steeds een belangrijke functie van sparen!), maar je wilde ook je dromen voor later kunnen waarmaken, dus: je geld laten groeien. Want vroeger kreeg je een behoorlijke rente op je spaarrekening. Rond 2008 kon je bij sommige banken wel 5% rente krijgen. Je wist dat je niet meer hoefde te doen dan je geld op die spaarrekening te laten staan om te zorgen voor vermogensgroei.

 

Maar de spaarrente staat bijna op nul

Het is u vast niet ontgaan dat spaarrente bijna op nul staat (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheispremie). Dat komt onder meer doordat banken overtollig geld iedere nacht moeten 'stallen' bij de Europese Centrale Bank, en de ECB rekent daar geld voor. Er zijn uiteraard nog meer oorzaken van de lage rente. 

We hadden het graag anders gezien. We zijn tenslotte uw kantoor, en we zijn er om te zorgen dat u door inzicht en overzicht slimmer met uw geld omgaat. Daarom wijzen we u erop dat door de minimale spaarrente uw geld niet meer groeit, en met het effect van de inflatie wordt uw spaargeld zelfs minder waard.

 

De voordelen van sparen: uw spaargeld staat veilig en u kunt er altijd bij

We vinden het volkomen terecht als u geld op uw spaarrekening zet. U wilt tenslotte een bedrag apart hebben staan voor uw vakantie, een lekkend dak of een nieuwe vaatwasser. En als u nu bijvoorbeeld € 5.000 op uw spaarrekening zet, staat dat er straks nog steeds. Bovendien kunt u met een reguliere spaarrekening altijd bij uw geld.

 

...En soms is sparen gewoon nodig

Soms is sparen gewoon nodig. Als u bijvoorbeeld een mooie nieuwe televisie van € 1200 wilt hebben en u zet daar iedere maand € 100 voor opzij, dan kan u na 12 maanden die televisie gewoon aanschaffen. Dan heeft beleggen weinig zin.

 

Het nadeel van sparen: uw geld 'groeit' voorlopig niet meer

Het nadeel van sparen op dit moment: het bedrag op uw spaarrekening groeit voorlopig niet meer door de rente zolang die rente 0% is. Inflatie zorgt zelfs voor waardevermindering van uw geld. Stel dat u € 100.000 op uw spaarrekening heeft staan en u komt niet meer aan uw geld, dan staat er over 10 jaar nog steeds die € 100.000 op uw rekening, maar uw vermogen is wel minder waard geworden. Als we 2% inflatie per jaar als voorbeeld nemen, is dat bedrag ten opzichte van vandaag nog maar € 81.707 waard. In 2019 was de inflatie zelfs boven de 2,00%.

 

Wat zijn tegenwoordig de mogelijkheden voor vermogensgroei?

Als kantoor vinden we het belangrijk u ook te vertellen hoe u wel mogelijkheden schept voor behoud of groei van uw geld.

 

U kunt verschillende oplossingen overwegen

Ja, we zijn helemaal vóór een mooi bedrag op uw spaarrekening. Maar we willen u ook wijzen op de kansen die er zijn voor vermogensbehoud (als u aan de inflatie denkt, wordt uw spaargeld tenslotte wel minder waard) of zelfs vermogensgroei. 

 

Aflossen van uw hypotheek, storten in een pensioenpot, of : beleggen

U kunt voor verschillende oplossingen kiezen, bijvoorbeeld extra aflossen op uw hypotheek of uw pensioenpot slim aanvullen. Maar u kunt ook uw geld (laten) beleggen.

 

Let op: beleggen kent risico’s

Door te beleggen of uw geld te laten beleggen, maakt u kans op een hoger rendement dan met sparen. Beleggen geeft echter geen garantie op rendement, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Door uw inleg voor langere termijn te beleggen, kunnen de risico’s van beleggen beperkt worden. 

Daarnaast bieden wij verschillende risicoprofielen aan, waarbij meer of minder risico wordt genomen met uw inleg. Desondanks moet u niet gaan beleggen als u de kans op verlies van geld wilt vermijden. Daarbij is het onverstandig om te beleggen als u geen buffer achter de hand heeft voor onverwachte uitgaven.

 

Met beleggen is het verstandig uw geld langere tijd te laten staan

Iets anders dat een nadeel voor u kan zijn: de grootste kans op een goed rendement maakt u als u uw belegging een langere tijd laat staan. Dat kan lastig zijn, vooral als de markt fluctueert. Dan moet u stevig in uw schoenen staan. Maar we hebben een beleggingsoplossing die u daarbij kan helpen.

 

Heeft u meer dan de ijzeren spaarreserve aan spaargeld? Dan zijn onze beleggingsoplossingen wellicht iets voor u

Als u een mooi bedrag aan spaargeld heeft staan, zijn onze beleggingsoplossingen wellicht iets voor u. U hoeft natuurlijk niet al uw spaargeld te beleggen. In een gesprek samen met ons kijkt u samen of de beleggingsoplossingen bij u passen, wat voor verdeling u kiest tussen sparen en beleggen, of dat u toch voor een andere oplossing gaat.

Interesse in onze unieke beleggingsoplossingen? Geef mij dan een seintje!

Stijn@Goetry.be