Pensioenplanning voor dummies.

 

Almaar meer Belgen maken zich zorgen over hun oude dag. Bijna één derde vreest niet rond te komen na zijn pensioen. Een goed pensioenplan kan een flink duwtje in de rug geven.

 
De voorbereiding van een zorgeloos pensioen begint met een bezoekje aan MyPension.be. Dat is het online pensioenportaal van de overheid, waar u de vooruitzichten voor uw wettelijke pensioen raadpleegt. Behalve uw vroegst mogelijke pensioendatum, vindt u er ook een raming van uw toekomstige pensioenbedrag. Die berekening is gebaseerd op de veronderstelling dat u tot uw pensioen werkt in hetzelfde statuut en tegen uw huidige loon.

Bent u teleurgesteld over het resultaat? Klik dan snel op de button ‘Mijn aanvullend pensioen’ in MyPension.be. Daar leest u welke spaarpotjes er in de tweede pensioenpijler op u wachten. Zowel werknemers als zelfstandigen vinden er een overzicht van de aanvullende pensioenplannen op hun naam.
 
Hoe langer u bereid bent te werken, hoe minder kapitaal u nodig hebt voor een zorgeloos pensioen.
  

Pensioenschatter

Kijk voor een volgende stap op de website van AG Insurance. Daar vindt u een handige tool waarmee u kunt schatten hoeveel kapitaal u nodig hebt om de kloof met uw gewenste pensioen te dichten. In enkele kliks berekent de tool ook hoeveel u daar maandelijks voor moet sparen tot aan uw pensioen. Dat bedrag wordt aangepast door te schuiven met uw gewenste pensioenleeftijd. Hoe langer u bereid bent te werken, hoe minder kapitaal u nodig hebt voor een zorgeloos pensioen.

Hebt u al spaargeld opzij voor uw oude dag? Of spaart uw werkgever iedere maand voor uw aanvullende pensioen? Dan bent u al goed op weg om het vereiste doelkapitaal te halen.
 
Om het saldo bijeen te sparen, verdienen ‘fiscale’ spaarformules uw voorkeur.
  

Wetgever helpt mee

Om het saldo bijeen te sparen, verdienen ‘fiscale’ spaarformules uw voorkeur. Pensioensparen is een must voor jong en oud. Ook via het langetermijnsparen kunt u met hulp van de wetgever sparen voor later. Let wel, er is altijd een taks bij de uitkering verschuldigd. Contacteer ons voor persoonlijk advies.

Voor zelfstandigen komen daar het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), de Individuele Pensioentoezegging (IPT) en het Aanvullend pensioen voor Zelfstandigen zonder Vennootschap bij. Ook bij deze spaarformules doet de wetgever een duit in het zakje. Om de laatste gaatjes te dichten, kunt u tot slot ook vrij sparen via een levensverzekering. Daarmee geeft u op uw eigen ritme nog een ultiem zetje aan uw penisoen.
 
Stijn Goetry
Managing Partner - Kantoor Goetry³